VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Wat levert aflossen u op?

Geplaatst op: 27-09-2017, 17:33:37

De lage spaarrentetarieven van dit moment zijn een goede aanleiding om eens te kijken hoeveel geld u kunt besparen door uw aflossingsvrije hypotheek (deels) af te lossen.

Met de huidige lage spaarrente is het wellicht een goed moment om eens kritisch naar uw aflossingsvrije hypotheek te kijken. Soms kan het aflossen van een (rest)hypotheek namelijk duizenden euro’s per jaar schelen, vooral als u spaargeld vrijwel werkloos op de plank heeft liggen. Dat scheelt vermogensrendementsheffing (uw geld verdwijnt van box 3 naar box 1).

Rente
De hypotheekrente is hoger dan de spaarrente. Dat is op zichzelf niet erg, mits de belastingteruggaaf dat verschil compenseert. Is dat niet het geval, dan is aflossen het overwegen waard.

Voorbeeld
Stel, boven de vrijstelling (€ 25.000 p.p.) heeft u € 50.000 aan spaargeld dat u niet echt nodig heeft. Dit box 3-vermogen is op dit moment bij u belast met 0,86% vermogensrendementsheffing. U kunt kiezen: de aflossingsvrije hypotheek (rente 2,4%, 10 jaar vast) deels aflossen met het spaargeld of de hypotheek aanhouden. Op een deposito (looptijd 10 jaar) kunt u 1,7% rente krijgen.

Zou u de hypotheek aanhouden, dan ziet het financiële plaatje er als volgt uit:

hypotheekrente

-1.200

belastingteruggaaf 45%*

+540

spaarrente (50.000 x 1,7%)

+850

heffing box 3 (50.000 x 0,86%)

-430

saldo

-240

* Een aftrekpost leidt tot een daling van het inkomen en daardoor tot een hogere algemene heffingskorting omdat u minder last heeft van de inkomensafhankelijke afbouw. In dit voorbeeld is het tarief inclusief het voordeel voor de heffingskortingen afgerond op 45%.


Door af te lossen, worden al deze posten echter tot nul gereduceerd, wat 240 euro oplevert (omwille van de eenvoud houden we in dit voorbeeld geen rekening met eventuele boeterente).

Schuld
Hoe lager de aflossingsvrije hypotheek, des te gunstiger het over het algemeen is om af te lossen. Huizenbezitters trekken hypotheekrente af, maar moeten tegelijk het zogenaamde ‘eigenwoningforfait’ bij hun inkomen optellen. Het eigenwoningforfait minus de hypotheekrente wordt ook wel het ‘saldo eigen woning’ (SEW) genoemd. Sinds 1 januari 2005 is een positief saldo niet meer belast (op grond van de ‘Hillenregeling’). Op zichzelf is dat gunstig voor wie geen of heel weinig hypotheek heeft, maar het betekent ook dat mensen met een kleine hypotheek geen of weinig belasting besparen door de renteaftrek. Volledig aflossen is daarom vaak beter dan deels aflossen, al zal dat voor de meesten onder ons geen reële optie zijn.

Calculator
Om erachter te komen of aflossen u iets oplevert, kunt u onze calculator ‘hypotheek aflossen’ gebruiken (op www.fiscalert.nl huis & hypotheek). U kunt zowel uitrekenen wat voor u de financiële gevolgen zijn bij volledige aflossing, als bij gedeeltelijke aflossing. De calculator houdt rekening met alle belangrijke factoren (WOZ-waarde, hypotheekrente, spaarrente, belastingteruggaaf en belastingheffing in box 3) behalve de boeterente — tegenwoordig ook wel ‘vergoedingsrecht’ genoemd. Op die manier krijgt u een evenwichtig beeld. De hoogte van de boeterente moet opwegen tegen het berekende jaarlijkse voordeel van aflossen.

Nadelen
De belangrijkste nadelen van aflossen zijn dat u uw renteaftrek definitief kwijt bent, het geld waarmee u heeft afgelost niet meer kan gaan renderen en dat het geld vast zit in de woning. De afgelopen jaren zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek steeds strenger geworden. Het is daardoor in de praktijk vaak moeilijker het geld in een later stadium weer ‘uit de stenen’ te halen. Wees ook voorzichtig met aflossen als u nog wilt gaan verhuizen of verbouwen of als u nog geld nodig heeft voor andere uitgaven. Maak altijd een berekening en bespreek uw voornemen tot aflossing altijd vóóraf met uw bank en financieel adviseur.

Bron: www.fiscalert.nl

Vorige pagina